De controversiële foto…

Dat vind ik nu eens dikke zever!”

Een reactie van een kennis op een van mijn dagelijkse quotes die ik post op een van mijn Instagram accounts (Sensityves).

Ik vond het fijn dat ze reageerde zoals ze het aanvoelde.

Ze heeft inderdaad om het zacht uit te drukken enkele zware tegenslagen gehad. Ook een vriend zie ik de laatste dagen bloggen over hoe erg hij wel steeds emotioneel “misbruikt” werd door zijn exen. Vrienden die zelfde patronen vertonen zoals ikzelf vroeger, een ex die nu pas een burn-out toelaat….

Ik wil dit bij niemand minimaliseren of ontkennen, dit zijn zaken die zij bewust effectief hebben meegemaakt. En inderdaad niet prettig zijn… Maar je kan je jezelf ook de vraag stellen of hier geen boodschap voor jezelf inzit. Hoe je je steeds weer opstelt ten aanzien van al die gebeurtenissen, situaties, relaties…

Je kan in een slachtofferrol kruipen om te blijven overleven en het zal ongetwijfeld ook nog wel lukken. OF je kan even bij jezelf gaan kijken en beslissen om te gaan leven ipv te overleven.

Enkele jaren geleden heb ik dat laatste gedaan, want ja, ik heb zelf ook wel beetje gezondigd. Rolletjes spelen ging me ook goed af 😉

De omschrijving “slachtofferrol” is in deze bewuste prestatiemaatschappij nogal sterk negatief gepercipieerd. In mijn levensfilosofie niet… Je kruipt inderdaad vanuit een “slachtoffer”situatie in een “slachtoffer”rol. Om te overleven ga je dan onbewust ook nog eens focussen op andere rolletjes spelen: de rol van dochter/zoon; mama/papa; partner; collega, enz…Allemaal maar om absoluut niet je eigen rol te spelen.

Vanuit je hooggevoeligheid krijg je steeds zeer sterke emoties te verwerken tijdens bepaalde situaties, relaties…. Om dit alles even te kaderen vertaal ik gewoon even wat er zich in je onderbewuste afspeelt: bewust (rationeel brein) weet je met een beetje geluk al wel dat je hooggevoelig bent, je ziek bent, je overvallen bent, je verkracht bent…. Je onderbewuste (emotioneel brein) is daar uiteraard vaak niet mee akkoord. Net omdat die emoties zo overweldigend zijn, is je emotioneel brein niet van plan om daar steeds aan toe te geven. En wint je rationeel brein dus de strijd. Van zodra je iets kan analyseren, verklaren kan je emotioneel brein die prikkels aan en wint je rationele brein van je emotionele brein. Eigenlijk ontken je op zulke momenten vreemd genoeg een stuk van je eigen emotionele identiteit.

Ik breng dus eigenlijk simpelweg je rationeel en emotioneel brein in balans.

Tijdens de NEI sessies gaan we sowieso eerst op zoek of je al dan niet hooggevoelig bent, je leert dat ook onbewust accepteren en nadien kan je er mee aan de slag.

Dit geldt eveneens voor diverse fysische aandoeningen die men in het reguliere medische circuit niet kan achterhalen: migraine, frozen shoulder, krampen, extreme maagpijnen, bepaalde angsten, etc….

Van zodra het OK is om dergelijke emoties te beleven, gaan we graven op welke emoties je steeds vastloopt, meestal door je eigen emotionele opstelling. Inderdaad onbewust! En zelfs vaak onbewust overgenomen van familie, vrienden, partners…. Je hebt totaal niet door dat je je vaak voor alles en iedereen verantwoordelijk voelt (je bent enkel voor jezelf verantwoordelijk 😉, dat je vooraleer de anderen bezig bent ipv jezelf, en zo zijn er nog wel diverse valkuilen die we aanpakken.

En al besef je het al wel. Het is niet omdat je het WEET, dat je onderbewuste meewil 😉

Herkenbaar?

Eindelijk klaar om je eigen emotionele identiteit te aanvaarden en de medemens hiermee te inspireren?

Steeds welkom!

JA! Ik ben hoogsensityves én ben er fier op!


The young ones

Hoe fijn!

Sinds enkele weken mag ik 2 dagen/week radiopresentators en presentatrices coachen. De oude rotten in het vak hebben uiteraard een andere coaching behoefte dan het aanstormend talent .

Vermits ik die oude rotten in het vak al jaren ken, voelt het daar op de Medialaan zeker beetje als “thuiskomen”.

Maar ook die youngsters zijn zo ontzettend open en warm. Die jongeren daarentegen ken ik enkel van “horen”. Dus vond ik het belangrijk om eerst eens kennis te maken. Gesprekje van een uur met elkeen apart. Ook voor hen is het beetje aftasten. Wat komt die “coach” hier nu exact doen? Wie is hij? Waar staat hij voor? Tuurlijk zit ik zelf ook met die vragen over hen 🙂

Wie zijn ze“? “wat drijft hen“? lol

Ik kan heel kort zijn: wat een fijne gesprekken. Ontwapenend! Vanaf de eerste seconde stellen we ons beiden elke keer zeer open op. En de rest volgt vanzelf….Tot hier toe een keitoffe bende! Jong talent dat zich uiteraard wil bewijzen, maar duidelijk beseft dat er ook nog iets anders dan enkel “pres(en)teren”. Open voor coaching, maar met een menselijke insteek. Niet vanuit een hiërarchieke opstelling. Wat ooit wel anders was blijkbaar.

Tuurlijk is er een generatieverschil qua leefwereld, maar op menselijke connectie merk ik totaal geen verschil. Of heb ik gewoon geluk dat zij net een zelfde levensvisie hebben? Mooie, jonge mensen, die onze toekomst vormen.

En ons nog wat kunnen leren!

Hopelijk ik hen ook nog wat 😉

JA! Ik ben Sensityves (én ben er fier op!)

Dankbaar

Denk eens na…..

Uiteraard maken we met zijn allen rond deze tijd nieuwe voornemens: we gaan met z’n allen meer sporten, bewuster leven, etc…….

Benieuwd hoeveel er nog van overblijft binnen enkele weken 😉

Laat het zeker geen excuus zijn om er geen te maken he :-), maar misschien kan je eens terugblikken naar vorig jaar ipv te focussen op volgend jaar.

Je gaat er van schrikken wat je allemaal hebt mogen meemaken.

MOGEN, ja! Elke gebeurtenis is een cadeau, ook al lijkt het misschien niet meteen zo.

Het is maar hoe je er mee omgaat, hoe je je zelf opstelt tav dat alles.

Waren het fijne dingen, geniet nog een beetje na 😉

Was het iets minder aangenaam, neem even de tijd om te bekomen. Maar blijf vooral niet bij de pakken zitten. Hoe erg ook, blijf niet in je slachtofferrol.

Haal er je voordeel uit, werk aan jezelf en wees vooral dankbaar.

Ik ben vooral dankbaar dat ik enkele jaren geleden het roer heb omgegooid en nu veel toffer en bewuster leef. Dankbaar voor de fijne momenten van het afgelopen jaar, zowel privé als professioneel. Dankbaar voor de nieuwe inzichten die ik hierdoor kreeg, de kansen die ik kreeg en aannam.

En dankbaar voor de vele berichten, mails, kaarten, sms-en, cadeaus die ik de afgelopen dagen kreeg van de mensen die ik het afgelopen jaar heb mogen begeleiden. Die kleine attenties raken me toch wel telkens weer.

Dus eigenlijk ben ik dankbaar dat we mekaar ontmoeten, elkaar helpen en inspireren. Want zoiets verloopt uiteraard in beide richtingen 😉

Dikke merci iedereen!

JA! Ik ben hoogsensityves én ben er fier op!

Leef en geniet ook in 2019!


Loslaten (alweer)

De kogel is door de kerk. Al enkele weken.
Ik verwijs naar een van mijn vorige blogs over het ego 🙂

Ik heb dus inderdaad beslist om “een nieuwe uitdaging aan te gaan“, zoals dat dan officieel heet. Ik ga de presentatoren van Joe en Q-Music coachen. Wat een eer én uitdaging!

Eigenlijk voelt het aan als pionierswerk, net zoals de eerste keer radio maken in alle illegaliteit toen ik 16 was. Het is een job die tot nu toe eigenlijk niet echt bestond, al is het deze keer wel volkomen legaal 🙂

Sowieso is elke verandering een fameuze stap. Voor mij is het echt weer een complete nieuwe levensfase. Een nieuwe stap na de eerste professionele terugkeer na mijn burn-out enkele jaren geleden. Ik was al blij en fier wat ik de laatste jaren vrij snel terug heb mogen verwezenlijken op radio en met de eigen therapiepraktijk.
Dit alles heel duidelijk door een andere opstelling, vanuit een innerlijke kracht én coming out als HSP’er!

26 jaar was ik emotioneel verbonden aan Nostalgie, weliswaar vanuit een wisselende, professionele context. Loslaten heet dat dan zeker!? 🙂

Nostalgie zal steeds een bijzonder plekje in mijn hart behouden, maar het is mooi geweest.  De recente muzikale koerswijzigingen stroken niet echt met mijn emotionele perceptie/invulling van het merk Nostalgie. Ik heb dit zeer zeker geaccepteerd, met heel veel toewijding verder gewerkt. Maar op een bepaald moment moet je eerlijk zijn tov je collega’s, maar vooral tov jezelf! En moet je durven kiezenvoor jezelf!

Ja, alweer voor jezelf! 🙂  Ben er klaar voor! Heerlijk om te voelen!

Wat een verschil met vòòr de burn-out enkele jaren geleden. Zeker deze nieuwe stap getuigt alweer dat een burn-out vaak om je eigen emotioneel profiel gaat en niet zozeer door een (eventuele) té hoge werkdruk komt.
Het is vooral door je eigen emotionele opstelling op dat werk, naar je vrienden, partner, familie.

Ik blijf het herhalen: als je een burn-out hebt, volstaat het niet om enkel thuis te blijven en te rusten.   Verwijs niet steeds naar de “anderen”.
Trap niet in de val of om enkele tips & tricks aan te leren om weer verder te “overleven”.

Werk aan jezelf, vraag professionele hulp!
Onderschat als hsp’er de invloed van je onderbewuste niet ;-).

Durf jezelf in vraag te stellen!
Ook bij een mogelijk ontslag, echtscheiding, ziekte.
Maak tabula rasa met je emotionele blokkades en begin te leven ipv te overleven!

Ik had echt gezworen om nooit meer bij een zeer grote mediaspeler te gaan werken.

En kijk :-).

Momenteel voelt dit écht super aan.
Uiteraard zal veel blijken hoe ik reageer op een mogelijke foute beslissing ;-).
Maar ook daar voel ik me al zeer sterk in.

En uiteraard blijft de therapiepraktijk open! 😉

Op naar de feestdagen:

Dringend gaan uitwaaien op:

Fijn eindejaar iedereen!

Nogmaals, er is leven nà de burn-out en…

JA! Ik ben hoogsensityves én ben er fier op!

DE oplossing

Ja, ze bestaat, DE oplossing……..enkel ga je het soms veel te ver zoeken.

spreuk-De-verandering-die-je-zoekt-zit-altijd-in-jezelf

DE oplossing…zit in JEZELF!

De laatste tijd valt het me weer enorm op: mensen kiezen voor een andere partner, een nieuwe job, verhuizen naar het buitenland.
Allemaal met de beste bedoelingen, om het leven beter en aangenamer te maken.
Soms gedwongen door ontslag, scheiding, enz..

Tuurlijk is het steeds fijn om nieuwe stappen te zetten, maar vergis je niet, je emotionele blokkades verhuizen gewoon mee!

Een nieuwe job, partner, verhuizen kan een oplossing zijn. Maar dan vanuit de juiste insteek. Ga even na of je de laatste tijd niet vaak geconfronteerd wordt met  algemene irritaties, boosheid, verdriet, en/of zovele andere emoties.
Vaak lijkt het een niet met het ander te maken, maar vergis je niet, niets is wat het lijkt!

Die emoties zeggen meestal meer over jezelf dan hetgeen je denkt waar of met wie het te maken heeft.: Spiegelneuronen….straf he!? 🙂

Spiegelneuronen

Loop je in het dagelijkse leven vaak vast op verschillende zaken, komt dit vaak maar door steeds hetzelfde patroon. Je voelt je voor iedereen en alles verantwoordelijk, je cijfert jezelf weg, je verwachtte wel een andere reactie op iets of van iemand, ….
Hoe stel je jezelf op tav andere zaken, mensen, familie, vrienden, collega’s, etc…

Alle anderen veranderen lukt niet hoor, (ok, zou zou soms wel veel aangenamer zijn 😉).
Is ook niet nodig, dat is hun keuze.

Maar jij hebt steeds een keuze!

You hav

Doorbreek je patroon, kies voor jezelf, wat het ook mag betekenen!
De invulling is voor iedereen anders, maar voor iedereen is het moeilijk om de stap te zetten.

Via NEI-therapie kan je op een snelle, zachte en veilige manier je onbewuste blokkades doorbreken. Soms zelfs verrassend snel!

Het is echt niet mijn bedoeling om plots iedereen over de vloer te krijgen.

Overlees enkel deze blog nog eens enkele keren.
Laat het wat bezinken, reflecteer; maar wordt bewust dat er oplossingen zijn, al dan niet via NEI.

De oplossing zit in je onderbewuste, in JEZELF!

Maar jij beslist zelf wanneer en met wie je aan jezelf wil werken.:-)

JA, ik ben hoogsensityves (én ben er fier op!)

Ego

Ontken het maar niet, je hebt er ook een!

Ego 3

Het mag, maar het mag je niet verhinderen en/of aanmoedigen om nieuwe stappen te zetten.

Elke dag begeleid ik mensen om stappen te zetten.
Vanuit wie ze ZIJN en niet om wat ze kunnen, hebben of er uit zien.

En dan plots word je zelf geconfronteerd met je eigen ego.

Ego

Naast mijn eigen therapiepraktijk, ben ik nog radiopresentator.
Ik doe dit vanuit mijn volle hart, steeds geniet ik van elke uitzending, maar ik besef ook dat al die (media)aandacht mijn ego streelt.

De laatste maanden zijn er diverse veranderingen geweest waar ik me niet steeds ok bij voelde, maar die ik uiteindelijk wel oprecht accepteerde. In wederzijds respect…

En plots krijg je dan een aanbod: een vraag die duidelijk betrekking heeft op wie ik BEN, gevolgd door wat ik KAN en nog WIL. Alles samen dus, hoe mooi is dat.

Respect voor een hele carrière, waar alle facetten van wie ik BEN samen komen.

Appel

Of is dit aanbod ook gewoon een kwestie van ego!?

JA! ik ben sensityves én ben er fier op!

Respect graag!

Het is alweer even geleden sinds de laatste blog, meestal teken dat alles naar wens verloopt.;-)

Nu het vakantieperiode is, word ik weer geconfronteerd met een minder aangenaam karaktertrekje van sommige mensen:

Gebrek aan:

respect-1-1030x687Ik maak het mezelf makkelijk: een link naar een van de vorige blogs, alweer van toepassing de laatste dagen…..

JA, ik ben hoogsensityves (én ben er fier op!)

 

Yoga

Het is al een tijdje trendy, vooral door velen gezien als “dé oplossing”, om “er bij te horen”, etc….

Sinds enkele weken doe ik zelf aan…

IMG_1291

Een 3tal jaren geleden maakte ik kennis met Chi Kung, ook gelinkt aan het taoïsme.
Nog steeds beoefen ik het, maar tegen yoga had ik me steeds verzet, voornamelijk door de hype er rond.

Tot een van mijn betere vrienden een 2tal jaren geleden een lange opleiding ging volgen om yogi te worden. Ik ken hem al sinds mijn 5 jaar en we hebben nogal een gelijklopend parcours afgelegd, weliswaar onder andere omstandigheden.
Maar toch!
En als er nu één iemand vertrouw waarom hij yogi is geworden, is het Frank wel.

Zijn duidelijke uitleg over hoe en het waarom van yoga is voor mij echt een reden geweest om er toch voor open te staan.

En toen ik dan ook nog een reeks privélessen kreeg als huwelijkscadeau, kon ik uiteraard ook niet anders dan de stap te zetten.
Mijn eerste vooroordelen vielen binnen de 5 min.weg…door zijn manier van les geven op maat, maar ook door het zelf te voelen. Hoe zalig is dit!

Na enkele lessen lukte me dit al:

IMG_1327

En vorige week zelfs:

IMG_1824

Zeker niet om uit te pakken met “kijk eens wat ik al kan!“, maar om aan te tonen dat het echt voor iedereen is weggelegd.  Al ben ik natuurlijk niet iedereen uiteraard.40458876-laughing-emoticon-isolated-vector-illustration-on-white-background-Stock-Photo

Zelf ben ik niet van de magerste en natuurlijk hangt er vanalles in de weg.
Maar het belet me niet om te bewegen tot waar het gaat voor mij .

Ik sport zonder te sporten!

En het gaat verder dan ik vermoedde. Al is dat niet de doelstelling!
Ik voel elke week dat het beter gaat, maar ook elke week voel ik de confrontaties. 😉

Uiteraard is Yoga niet dé oplossing, maar het is wel een van de vele technieken die het aangenaam maakt om bewust te leven. Voel welke yogavorm het beste bij je past en vooral een juiste yogi! 😉

Als HSP’er vind ik het niet steeds fijn om veel mensen om me heen te voelen, hoe stil het ook mag zijn.

Leve PRIVATEYOGA, leve Frank!

JA, ik ben hoogsensityves (én ben er fier op!)

PS: Frank, breng je agenda maar mee tijdens de laatste (gratis) les, ik doe verder!

Kiezen voor jezelf!

Ik kies voor mezelf!”

Het is een van de vele affirmaties die ik toepas in de NEI-therapie.
Wat voor jou “kiezen voor jezelf” betekent, is ongetwijfeld anders dan voor mij!

Maar de grote stap op zich zetten is eigenlijk hetzelfde 😉

jezelf

In je onderbewuste zitten er zoveel geblokkeerde emoties om de stap te durven/mogen/kunnen zetten. Eens je dit alles gedeblokkeerd hebt, wordt het pas echt duidelijk voor je, hoe je hier invulling aan geeft!

Tijdens een sessie krijg ik vaak te horen dat er twijfels zijn mbt partner.
Of een scheiding wenselijk is…!?
Ik ga dan meestal meteen op de rem staan en raad iedereen aan om geen verdere stappen te zetten, tot alle eigen blokkades werden opgekuist.

Zelf geef ik trouwens nooit advies of tips op bewustzijnsniveau!
Ieder kent het antwoord immers al!
Indien het niet duidelijk is, wordt het dat sowieso na enkele sessies! 😉

Je weet het al

Vaak wordt het nadien duidelijk dat de blokkade eerder bij jezelf lag ipv bij hem of haar. Dat het eigenlijk plots toch opnieuw een fijne relatie wordt.
Tegenovergestelde komt ook wel eens voor: door je blokkades op te kuisen, wordt het plots duidelijk dat je je partner eigenlijk niet “nodig” hebt en je al een hele tijd alleen verder wil en je het nu ook durft!

Meestal spelen hier ook nog andere blokkades een rol hoor: “ik ben enkel verantwoordelijk voor mezelf”, “acceptatie van jezelf”, “ik zet mezelf steeds op de eerste plaats”,….

Eens je opnieuw in je eigen kracht staat, is het verbazend hoe duidelijk én makkelijk het wordt om “kiezen voor jezelf” in te vullen. En dat is voor iedereen anders!

JEZELF OP 1

Het leidt soms tot minder contact met vrienden, familie, tot heuse echtscheidingen!
Soms tot nieuwe, (h)echte, fijne nieuwe relaties met vrienden en familie…

Je doet dit omdat je op een andere, hogere trilling komt, je geen hinder meer wenst van hun negativiteit, waar ze zich ongetwijfeld niet bewust van zijn!

Zelf merk ik het ook de laatste maanden hoe het mij enorm helpt, dat kiezen voor mezelf.

Voor mij persoonlijk betekent dit oa regelmatig uitwaaien aan zee, minder familiefeestjes, meer op eigen strepen staan met partner, emotionele afstand nemen van sommige collega’s, aanvoelen welke mensen nog welkom zijn in mijn praktijk, veel en tijdig gaan slapen, regelmatig uit lunchen :-), enz…

Enkel wat meer vakantie inplannen en gezonder eten is nog een werkpuntje 😉

Maar nog eens, dat is voor iedereen anders!

Ja! Ik ben hoogsensityves én ben er fier op (én kies voor mezelf!)

DE Hoofdtelefoon

Dan post je eens een foto op Facebook!

Een foto waar ik inderdaad een hoofdtelefoon op heb.
Vermits ik ook voor een radiozender werk, gebeurt dit wel vaker.;-)

Maar dit was een privéfoto waarop ik Tania in de keuken aan het helpen ben, mét een nieuwe hoofdtelefoon op, een Bose 35ii.

Bose

En eigenlijk is het haar hoofdtelefoon, haar cadeau.
Maar gezien het kostenplaatje, leek het me verstandig om eerst eens uit te proberen….

Nooit gedacht dat er zoveel op zou gereageerd worden met vragen mbt HSP: of het echt zo zalig is, het niet te hard aanspant, echt het geluid onderdrukt, etc…
Voor mij perfect, maar dat is nu net het mooie aan HSP‘ers, het is anders voor iedereen. Gewoon voelen!

Maar het wijst er wel op dat mensen er al eens iets hebben over gelezen, gehoord en er toch duidelijk een behoefte is…

Het viel wel op dat de meesten vragen weeral privé werden gesteld; wat nog steeds wijst op een enorme taboesfeer over hooggevoeligheid.

Ontgoocheld

Die Bose35ii is het allernieuwste model met noise-cancelling.
Verkrijgbaar mét draad of draadloos via Bluetooth. Vermits die draden me storen, heb ik gekozen voor draadloos. Gevoelig manneke he 😉

Het is inderdaad een fantastisch toestel voor gevoelige mensen die (soms) last heb van overprikkelend omgevingsgeluid.

Ik gebruik hem om te mediteren, in mijn cocon te kruipen na drukke momenten, te genieten van muziek, te helpen in de keuken (heel af en toe :-).

Misschien neem ik hem zelfs mee naar het kerstfeestje lol

Soms stoort de dampkap me, de droogkast, etc….ja , ik beken! 🙂

Heerlijk om dan door het huis te lopen met een eigen gekozen muziekje en dat is niet altijd pianomuziek hoor…..

Het is echt opvallend welke irriterende omgevingsgeluiden wegvallen: gezoem van auto’s, gesnurk, etc… Lijkt me ook ideaal voor op vliegtuigen, openbaar vervoer. Voor dit laatste misschien nog een toestel ontwerpen dat hinderlijke geuren wegneemt, want dat is ook een lastige voor hsp’ers 🙂

Vergelijk de prijzen, want er zit verschil op van winkel tot winkel!

Mochten de mensen van #Bose dit lezen, ik overweeg de aankoop van een 2de toestel 😉

JA, ik ben sensityves (én ben er fier op!)