De controversiële foto…

Dat vind ik nu eens dikke zever!”

Een reactie van een kennis op een van mijn dagelijkse quotes die ik post op een van mijn Instagram accounts (Sensityves).

Ik vond het fijn dat ze reageerde zoals ze het aanvoelde.

Ze heeft inderdaad om het zacht uit te drukken enkele zware tegenslagen gehad. Ook een vriend zie ik de laatste dagen bloggen over hoe erg hij wel steeds emotioneel “misbruikt” werd door zijn exen. Vrienden die zelfde patronen vertonen zoals ikzelf vroeger, een ex die nu pas een burn-out toelaat….

Ik wil dit bij niemand minimaliseren of ontkennen, dit zijn zaken die zij bewust effectief hebben meegemaakt. En inderdaad niet prettig zijn… Maar je kan je jezelf ook de vraag stellen of hier geen boodschap voor jezelf inzit. Hoe je je steeds weer opstelt ten aanzien van al die gebeurtenissen, situaties, relaties…

Je kan in een slachtofferrol kruipen om te blijven overleven en het zal ongetwijfeld ook nog wel lukken. OF je kan even bij jezelf gaan kijken en beslissen om te gaan leven ipv te overleven.

Enkele jaren geleden heb ik dat laatste gedaan, want ja, ik heb zelf ook wel beetje gezondigd. Rolletjes spelen ging me ook goed af 😉

De omschrijving “slachtofferrol” is in deze bewuste prestatiemaatschappij nogal sterk negatief gepercipieerd. In mijn levensfilosofie niet… Je kruipt inderdaad vanuit een “slachtoffer”situatie in een “slachtoffer”rol. Om te overleven ga je dan onbewust ook nog eens focussen op andere rolletjes spelen: de rol van dochter/zoon; mama/papa; partner; collega, enz…Allemaal maar om absoluut niet je eigen rol te spelen.

Vanuit je hooggevoeligheid krijg je steeds zeer sterke emoties te verwerken tijdens bepaalde situaties, relaties…. Om dit alles even te kaderen vertaal ik gewoon even wat er zich in je onderbewuste afspeelt: bewust (rationeel brein) weet je met een beetje geluk al wel dat je hooggevoelig bent, je ziek bent, je overvallen bent, je verkracht bent…. Je onderbewuste (emotioneel brein) is daar uiteraard vaak niet mee akkoord. Net omdat die emoties zo overweldigend zijn, is je emotioneel brein niet van plan om daar steeds aan toe te geven. En wint je rationeel brein dus de strijd. Van zodra je iets kan analyseren, verklaren kan je emotioneel brein die prikkels aan en wint je rationele brein van je emotionele brein. Eigenlijk ontken je op zulke momenten vreemd genoeg een stuk van je eigen emotionele identiteit.

Ik breng dus eigenlijk simpelweg je rationeel en emotioneel brein in balans.

Tijdens de NEI sessies gaan we sowieso eerst op zoek of je al dan niet hooggevoelig bent, je leert dat ook onbewust accepteren en nadien kan je er mee aan de slag.

Dit geldt eveneens voor diverse fysische aandoeningen die men in het reguliere medische circuit niet kan achterhalen: migraine, frozen shoulder, krampen, extreme maagpijnen, bepaalde angsten, etc….

Van zodra het OK is om dergelijke emoties te beleven, gaan we graven op welke emoties je steeds vastloopt, meestal door je eigen emotionele opstelling. Inderdaad onbewust! En zelfs vaak onbewust overgenomen van familie, vrienden, partners…. Je hebt totaal niet door dat je je vaak voor alles en iedereen verantwoordelijk voelt (je bent enkel voor jezelf verantwoordelijk 😉, dat je vooraleer de anderen bezig bent ipv jezelf, en zo zijn er nog wel diverse valkuilen die we aanpakken.

En al besef je het al wel. Het is niet omdat je het WEET, dat je onderbewuste meewil 😉

Herkenbaar?

Eindelijk klaar om je eigen emotionele identiteit te aanvaarden en de medemens hiermee te inspireren?

Steeds welkom!

JA! Ik ben hoogsensityves én ben er fier op!


Categorieën Angsten, Burn out, Burn-out, Coaching, Dokters, Dromen, Emoties, Familie, Geen categorie, geluid, HSP, Huwelijk, Kanker, Narcisme, NEI, Relaties, Sensitief, slachtofferrol, TherapieTags , , , , , , , , , , , ,

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close