Advertenties

Burn-out en hsp’ers…….

wow

Het blijft toch indrukwekkend, het aantal mensen dat ik over de vloer krijg met burn-out.

En niet enkel 40+-ers, integendeel!

De NEI-therapie is weliswaar voor veel meer geschikt dan enkel burn-out: gebrek aan zelfvertrouwen, emotionele klachten , stress, relatieproblemen, lage eigenwaarde, etc…
Maar ook hoogsensitiviteit, en daar is dé grote link met de burn-out

Niet elke hoog sensitieve persoon krijgt ooit een burn-out, en niet iedereen met een burn-out is een hoog sensitief persoon.  Maar de gevoeligen lopen toch een groter risico….

En neen, niet elke burn-out is te wijten aan de workload!

1 op 5 kinderen is hoog sensitief volgens een recente studie, dat is veel, heel veel!

HSP4

Inzicht, aanvaarding en je levensvorm aanpassen, het lijkt op papier makkelijk, maar in de praktijk loopt het vaak mis…..niet moeilijk in deze Westerse cultuur!

En toch lukken we er maar niet in om dit maatschappelijk aanvaard te krijgen.
Te vaak wordt het nog aanzien als “geen karakter”, “flauw”, “niet ambitieus”, “pas maar op of je gaat niet goed genoeg verdienen”, etc…

hsp

We blijven in een prestatiemaatschappij rondhuppelen, waar het steeds meer moet zijn voor minder (op alle vlakken). Hoog sensitieve mensen willen bewijzen dat ze mee kunnen (want dat wordt toch van ons verwacht? 😉) en vaak is dat ook zo, hebben ze er het talent voor, maar MOET dat steeds?

Kan er geen (ook economische) ruimte geschept worden voor een andere levensvisie en aangepaste levensomstandigheden/omgeving; een met minder ziektes, stress en veel meer geluk en innerlijke rijkdom?

Waarom gaan we zo vaak op zoek naar authentieke plekken als we op vakantie gaan?
Omdat we dan ons hart volgen!
En thuis blijft dit vaak door diverse omstandigheden zeer lastig. Al prediken vele hulpverleners dat dit ook haalbaar moet zijn in een drukke omgeving, maar dat is niet iedereen gegund.;-)

Wat een fijn gevoel krijg ik telkens weer als ik mensen verder kan helpen met hun emotionele blokkades. En dankbaarheid!
Een “bezoeker” bedankte me onlangs zo lief met een emotionele mail, ook dat doet deugd.
Ik deed niets speciaals…., het zegt vooral in welke ongelukkige emotionele toestand hij/zij leeft! Maar daar wordt aan gewerkt 😉

Gisteren nog iemand aan telefoon voor een eerste afspraak, net diagnose gekregen van “burn-out”, het verhaal te horen gekregen, oh zo duidelijk! Helaas!
Maar het is nooit te laat om te veranderen,”gewoon” durven en doen!

Vertrouw er op dat je de juiste mensen op je pad tegenkomt, ga op zoek naar wie je écht bent en volg je hart. Maak een keuze! Durf hulp vragen!

1 stap

Maar vergeet niet dat een hulpverlener maar een tussenpersoon is die jouw begeleidt, jijzelf doet het werk en daar mag je fier op zijn!

Elke keuze, elke nieuwe stap is wel op je eigen kracht én verantwoordelijkheid.

Geld verdienen

Wees zacht en liefdevol met jezelf, ipv streng en kritisch. (ook al is het ons zo al te vaak aangeleerd) En vooral niet te veel medelijden, stap uit die rol van slachtoffer!

Kies voor jezelf,  omring je enkel met positieve dingen die je mooi en leuk vind. Lees positieve boeken, praat opnieuw met fijne vrienden.

Ga eens wandelen in bos of aan zee en aai maar eens een dier!

Voor iedereen die aan zijn/haar proces begint, veel succes!

Het is even hard in het begin, maar een burn-out is een prachtig cadeau: aanvaard het cadeau, voorzichtig opendoen en met liefde behandelen!

JA! Er is leven na de burn-out!

L-Yves-e groeten

 

Advertenties
Categories Burn out, Geen categorie, NEI, Samenleving, Therapie, VakantieTags , , , , , , , , , ,

4 thoughts on “Burn-out en hsp’ers…….

  1. Fijn om lezen, bedankt!

  2. Jouw blogjes zijn telkens weer bemoedigend

  3. Zo helemaal waar…

Geef een reactie

%d bloggers liken dit:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close